| start | Akademia Smyka | Smykoludki | Akademia Bobasa | Akademia Absolwenta | Fenom |



Nasze Smykoludkowo Eko kuchnia Przyroda i ekologia Przygody Smykoludków Zajęcia dodatkowe Rozkład dnia Święta i uroczystości Kalendarz przyrodnika Nasza kadra Zapisy Kontakt i lokalizacja Pliki do pobrania Nasza galeria Strefa Rodzica
[Rozmiar: 194060 bajtów]
[Rozmiar: 30679 bajtów]




Eko kuchnia

[Rozmiar: 177119 bajtów]

3 przepyszne posiłki: śniadanie, dwudaniowy obiad oraz podwieczorek są przygotowywane w naszej przedszkolnej, nowoczesnej kuchni przez kochającą gotować ciocię kucharkę.


Są one spożywane w specjalnie do tego celu przygotowanej jadalni.
Na prośbę rodziców chętnie dzielimy się swoimi doświadczeniami kulinarnymi i zdradzamy nasze sprawdzone przepisy, dzięki którym każdy niejadek ma szansę stać się nawet łakomczuszkiem.
Nasze kuchnie posiadają wdrożony system bezpiecznej produkcji żywności HACCP.

Dodatkowym atutem żywienia naszych przedszkolaków jest udział Przedszkola w krajowych programach prozdrowotnych skierowanych do dzieci:
  • "Szklanka mleka"
  • "Mamo, tato, wolę wodę"
  • "Zdrowy Przedszkolak"
w ramach których poza dodatkowymi porcjami zdrowej żywności dzieci
biorą udział w warsztatach, pogadankach i spotkaniach popularyzujących zdrowe odżywianie.

Nasze kuchnie wyróżnia spośród innych:

  • zbilansowane i urozmaicone jadłospisy
  • posiłki przygotowywane są z dodatkiem tylko naturalnych przypraw i gotowane na warzywach
  • potrawy gotowane zgodnie z recepturami przeznaczonymi dla dzieci bez udziału wzmacniaczy smaku
  • wysokiej jakości żywność
  • produkty pochodzące z polskich gospodarstw i również ekologicznych
  • duże porcje z możliwością dokładek
  • możliwość indywidualnego dostosowania diety do zaleceń lekarskich
  • posiłki zawsze "okraszane uśmiechem i sercem" pani kucharek


Poniżej prezentujemy przykładowe tygodniowe jadłospisy:

Naszymi partnerami
w zakresie żywienia są:

[Rozmiar: 9292 bajtów]
[Rozmiar: 179965 bajtów]
[Rozmiar: 17199 bajtów]
[Rozmiar: 186342 bajtów]
[Rozmiar: 17310 bajtów]
[Rozmiar: 182930 bajtów]
[Rozmiar: 182454 bajtów]
[Rozmiar: 179282 bajtów]
Śniadanie/ Breakfast Obiad /Lunch Podwieczorek/ Teatime
Poniedziałek I. Pieczywo mieszane, chleb żytni (1)z masłem(7), polędwica z indyka(10,11), pomidor, twarożek (7)pasta z tuńczyka(4),kanapka(1,7) z konfiturą figową
II. Owsianka na mleku z rodzynkami (1,7)herbata /woda z cytryną marchewka(słupki)
I. Zupa - pomidorowa z ryżem(1,7,9)
II. Sos mięsno-śmietanowy (1,7), makaron "wstążki" (1,3). Bukiet jarzyn gotowanych na parze kompot/woda suszone morele/śliwki
Budyń śmietankowy z musem malinowym(1,7)-wypiek własny pieczywo chrupkie żytnie(1),jabłko,herbata z cytryną (słodzona miodem)/woda.
Wtorek I. Pieczywo mieszane, chleb żytni (1)z masłem(7), szynka drobiowa(10,11), pomidor, ser żółty (7)pasta jajeczna(3),kanapka(1,7) z miodem
II. Twarożek naturalny/ ze szczypiorkiem/ z musem truskawkowym(7)- do wyboru herbata / kakao(7) /woda z cytryną rzodkiewka
I. Zupa - krem z zielonego groszku z grzankami (1,3,9)
II. Kotleciki drobiowe z serem(3,7), ryż brązowy, sałata lodowa z sosem jogurtowym(7) kompot/woda papryka czerwona( słupki)
Placek drożdżowy z kruszonką na mące orkiszowej(1,3,7), (cukru zgodnie z normą),śliwki suszone, bawarka(7)/herbata rumiankowa / woda.
Środa I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), Filet z indyka got. (10,11), pasta twarogowa (7), pasta z makreli wędzonej(4)Kanapka(1,7) z konfiturą truskawkową
II. Kiełbaski z szynki (9,10,11)na ciepłoherbata z miodem/kawa zbożowa z mlekiem (7)/woda z cytryną jabłko
I. Zupa -gulaszowa(9) z mięsem, ziemniakami i ziel.
II. Pierogi z serem -wyrób własny (1,3,7). Sałatka owocowa(ananas, brzoskwinia, kiwi) Kompot/ woda
III. Marchewka (słupki)
Kisiel przygotowany na kompocie z jogurtem naturalnym (7),wafle ryżowe(1),herbata owocowa /woda,banan.
Czwartek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), Kiełbasa drobiowa(10,11), pasta twarogowa z rzodkiewką(7),pomidor. Kanapka(1,7)z miodem.
II. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem(3)Herbata / woda z cytrynąPestki dyni
I. Zupa - cebulowa(9)
II. Rolada ze schabu faszerowana (pieczona w piekarniku), kasza jaglana (1) buraczki. Kompot/woda mineralna
III. Rodzynki
Chałka orkiszowa z masłem(1,3,7)/ konfiturą ( cukier zgodnie z normą),herbata malinowa z miodem/woda,jabłko.
Piątek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1), z masłem(7), żółty ser wędzony (7), pomidor, pasta jajeczna(3), kanapka z konfiturą ( cukier -zgodnie z normą)
II. Musli z mlekiem (1,7)/płatki kukurydziane z mlekiem(7)- do wyboru. Herbata owocowa/woda z cytryną banan
I. Zupa -pieczarkowa z makaronem(1,3,9,7)
II. Klopsiki rybne, zapiekane ( mięso zmielone)(1,3,4), ziemniaki duszone z koperkiem(7), Kapusta kiszona- gotowana. Kompot/woda mineralna jabłko
Jogurt naturalny z rodzynkami (7),pieczywo chrupkie razowe,herbata z cytryną/woda,marchewka (słupki).
Śniadanie/ Breakfast Obiad /Lunch Podwieczorek/ Teatime
Poniedziałek I. Pieczywo mieszane , chleb żytni(1) z masłem(7), szynka z indyka(10,11), twarożek(7) z rzodkiewką,kanapka z konfiturą truskawkową (cukier zgodnie z normą)

II. Płatki jęczmienne na mleku(1,7)Herbata, woda z miodem,jabłko.
I. Zupa: krem kalafiorowy z ziel. i grzankami(1,3,9)
II. Zrazy z szynki w sosie własnym(duszone), pyzy (1), surówka wiosenna (wielowarzywna z koperkiem). Kompot/woda
III. Marchewka( słupki)
Grahamki z masłem(1,7) / konfiturą figową ( cukier zgodnie z normą),gruszka kakao(7) /woda/herbata z miodem.
Wtorek I. Pieczywo mieszane, chleb żytni (1)z masłem(7), polędwica z kurczaka (10,11), twarożek ze szczypiorkiem(7),pasta rybna(4),kanapka z miodem.
II. Jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem(3) herbata/kakao(7)/woda z cytryną, rzodkiewka./td>
I. Zupa -Rosół z makaronem i ziel. (1,3,9)
II. Filet z kurczaka panierowany(1,3) ziemniaki z koperkiem, groszek z marchewką Kompot/ woda
III. Jabłko(słupki)
Babka orkiszowa (1,3,7)}- wypiek własny; cukier zgodnie z normą,morele/śliwki suszone,kawa zbożowa z mlekiem(7)/ woda z cytryną i miętą.
Środa I. Pieczywo mieszane(1) i żytnie z masłem(7), ser wędzonym(7)i zielony ogórek, pomidor z cebulką, pasta jajeczna ze szczypiorkiem(3)kanapka z miodem.
II. Kiełbaski z szynki(10,11) na gorąco Herbata z miodem/mleko(7)/ woda z cytryną,banan.
I. Zupa - ogórkowa z mięsem, ziemniakami(9) i ziel.
II. Naleśniki z konfiturą/ serem (1,3,7) (do wyboru) Surówka z marchewki i ananasa Kompot/ woda
III. Śliwki suszone
Jogurt naturalny typu greckiego z owocami(7),chleb żytni z masłem(1,7), marchewka(słupki),herbata z dzikiej róży/woda.
Czwartek I. Pieczywo mieszane, żytnie(1) z masłem(7), szynka drobiowa(10,11), ogórek kiszony, żółty ser, rzodkiewka, pomidor
II. Twaróg naturalny (7)/ z owocami - do wyboru. Herbata z cytryna/ woda z cytryną,suszone śliwki
I. Zupa -kapuśniak ze słodkiej kapusty ziel.
II. Gyros z piersi kurczaka ryż brązowy, sałata lodowa z sosem jogurtowym/czosnkowym(7).Kompot/woda mineralna
III. Jabłko
Zapiekanka z serem i szynką(1,7,9,10,11) oraz pomidorami,jabłko,herbata zielona /woda.
Piątek I. Pieczywo mieszane(1),żytnie z masłem(7), ser wędzony(7), pomidor, pasta jajeczna(3), pasta z tuńczyka(4)kanapka z konfiturą (cukier -zgodnie z normą)
II. Płatki kukurydziane / musli z mlekiem lub jogurtem(1,7).Herbata owocowa/woda z cytryną,banan.
I. Zupa -porowa (krem) z groszkiem ptysiowym(1,3,7,9)
II. Filet z ryby morskiej(4)-( mięso zmielone ), ziemniaki duszone z koperkiem(7), surówka z kapusty kiszonej. Kompot/woda mineralna
III. Marchewka(słupki)
Jabłka zapiekane z miodem i cynamonem,pieczywo chrupkie razowe(1),pestki słonecznika,herbata rumiankowa /woda.


ALERGENY W ŻYWNOŚCI
  1. GLUTEN- zboża
  2. SKORUPIAKI
  3. JAJA
  4. RYBY
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA
  7. LAKTOZA - mleko
  8. ORZECHY
  9. SELER
  10. GORCZYCA
  11. NASIONA SEZAMU
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10mg/kg
  13. ŁUBIN
  14. MIĘCZAKI
Legenda:
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11

Zastrzega się prawo zmian w jadłospisie.

Nasze dania sporządzamy zgodnie z zasadami systemu HACCP i Rozporządzeniem Ministra
Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup
środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać
środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Nasi partnerzy [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów] [Rozmiar: 177878 bajtów]
« powrót

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia, pliki itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 666 z późn. zm.). Bez zgody autora zabronione jest m.in. powielanie treści, ich kopiowanie, przedruk, przechowywanie i przetwarzanie z zastosowaniem jakichkolwiek środków elektronicznych, zarówno w całości, jak i w części. Zabronione jest dalsze rozpowszechnianie, o którym mowa w art. 25 ust. 1 pkt b ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.